Comisioanele abuzive de la casele de schimb valutar și unitățile bancare
Având în vedere că foarte mulți dintre moldoveni sunt plecați în străinătate, iar mare parte din prețul muncii lor este trimis în valută străină la noi în țară, ne-am gândit să redăm câteva aspecte legate de unele abuzuri de la casele de schimb valutar întâlnite în Edineț (care există probabil și în alte localități). Dorim să menționăm că am asistat din întâmplare, într-o bancă din Edineț, unde la ghișeul vecin casierița îl anunța pe client că îl va comisiona pe acesta pentru că banii erau deteriorați. Domnul era revoltat ca orice om normal. Ne-am îndreptat atenția direct către ei, pentru că domnișoara analiza atât de mult și atât de minuțios banii, iar situația era deja una tensionată, așa că se vedea de la o poștă că banii nu aveau niciun defect, în afară de uzura banală. După o perioadă, am avut și noi nevoie să schimbăm o bancnotă euro, dar ni s-a cerut 10% comision din valoarea sumei, pe motiv că banii sunt deteriorați, am spus clar atunci – banii sunt doar uzați (puțin murdari de la folosire), nicidecum deteriorați, și în plus aceștia sunt făcuți să circule, nu să fie ținuți în seif. Să nu mai spunem că domnișoara de la casa de schimb ne zicea că procedura de schimb valutar va dura câteva zile, întrucât ea va trimite bancnota de 500 euro la Trezoreria de la Bălți pentru a verifica autenticitatea (o prostie mai mare n-am auzit cu plimbatul unei cupiuri). Într-un final i-am schimbat pe loc și fără niciun comision, însă nu am ezitat ulterior să apelăm la Banca Națională a Moldovei pentru a cere câteva lămuriri despre aceste aspecte.
Prin urmare, când schimbați valută străină (euro/dolari, etc.) în lei moldovenești și invers, asigurați-vă că ați luat la cunoștință faptul că:
- SE SCHIMBĂ FĂRĂ COMISION – ”Bancnote având prezența unor defecte neînsemnate în urma uzurii firești: murdăriri şi ştersături, precum şi pete mici de grăsime sau de altă natură, înscrieri, amprente de ştampilă (cu excepţia ştampilelor care afirmă că bancnota este neautentică) care nu modifică principalele semne de plătibilitate” (Anexa nr.1 la Regulamentul privind activitatea unităților de schimb valutar). Aceste criterii trebuie afișate în loc vizibil!
- SE SCHIMBĂ CU COMISION – ”La latitudinea sa, unitatea de schimb valutar poate efectua operaţiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice primind de la clienţi bancnote autentice în valută străină avînd defecte mai importante sau de altă natură decît cele specificate la punctul 1”.
- Indiferent de situație, la casa de schimb valutar trebuie să afișeze la vedere procentul perceput pentru bancnotele cu defecte mai importante, care este stabilit de administratorul unității de schimb valutar;
- Casa de schimb valutar nu are voie să refuze schimbul bancnotelor plătibile (cele în stare bună, menționate la punctul 1), indiferent de valoarea nominală (5, 10 sau 500 euro, etc.).
Așa că nu vă lăsați intimidați de fraze precum – ”Banii dvs prezintă defecte, trebuie să va comisionăm pentru a face schimbul valutar” sau ”Dacă nu vă convine mergeți în altă parte să schimbați”.
Vă dorim spor la bani!