Republica Moldova își deschide mereu larg brațele atunci când vine vorba de finanțări din partea Uniunii Europene, dar nu știu dacă ne-am întrebat vreodată de ce nu a ajuns încă să fie stat membru?
Calitatea de stat membru al UE nu se poate obține de pe o zi pe alta, ci presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Odată îndeplinite condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile. Aceste condiții includ existența economiei de piață, a unei democrații stabile, a statului de drept, precum și acceptarea legislației UE, inclusiv a celei referitoare la moneda EURO.
Da – democrație stabilă și stat de drept. Principiul supremației dreptului este fundamentul democrației într-un stat, iar sistemul de justiție se caracterizează prin integritate și egalitate în ceea ce privește tratamentul juridic al cetățenilor, respectarea drepturilor omului fiind primordială. De asemenea, există instituții specializate, create cu scopul de asigura respectarea și implementarea dispozițiilor legale, atât de către persoanele fizice, cât și de către persoanele juridice.
Activitatea principală a ASUM din Moldova se axează pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Așa am decis înființarea Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere din Moldova, alias ASUM Moldova, cu sediul în Edineţ, dar care va activa pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Am fost întrebați ce înseamnă ”Siguranță urbană”? Siguranța urbană este totalitatea condițiilor obligatorii oferite de un stat fiecărui cetățean pentru o viață normală, civilizată și sigură într-o stat democratic, indiferent de zi, oră sau loc. Poate însemna – de la traversarea corectă a unei treceri de pietoni la o mașină parcată neregulamentar care îți acoperă câmpul vizual și îți pune viața în pericol, la ocolirea unei gropi care îți pune viața în perciol ție ca șofer, cât și altor participanți la trafic, la siguranța traversării unui parc sau a oricărei alte zone pe timp de zi sau noapte, etc.
Dacă fiecare dintre noi și-ar asuma o decizie corectă într-o anumită situație care îl privește, lucrurile s-ar schimba mult mai repede în sensul bun.
Evoluția lucrului bine făcut vine din educație și cunoștință, iar acolo unde este mai precară – încercăm să o sprijinim. Numai prin educație și puterea exemplului, prin colaborare şi parteneriate cu societatea și instituțiile statului, întreg raionul Edineț poate demonstra și altora că SE POATE ȘI LA NOI!