Acasă Integritate Cultivarea integrității publice în raionul Edineț – un deziderat major

Cultivarea integrității publice în raionul Edineț – un deziderat major

de ASUM
621 vizualizări

Integritatea este un subiect din ce în ce mai des întâlnit și discutat în spațiul public, mai ales în contextul în care țara noastră are statut de candidat pentru aderare la UE și trebuie să înregistreze progrese inclusiv în acest domeniu, de la cele mai mici la cele mai mari. Integritatea este considerată ca onestitate și corectitudine, și este evaluată prin acuratețea acțiunilor cuiva. Fenomenul de integritate se află la polul opus de fenomenul de corupție. Cu toate acestea, accentul trebuie să fie pus pe construirea de integritate.

Mulți sau poate prea mulți dintre noi își doresc instituții care să funcționeze corect, transparent și în beneficiul cetățeanului și nu în interese proprii. Însă nu toți înțeleg care este rolul integrității în această ecuație și cum poate lipsa de conștientizare a rolului integrității să se răsfrângă negativ în activitatea unei instituții publice.

Spre exemplu, Centrului Național Anticorupție (CNA) îi revine atribuția de monitorizare a implementării planurilor de integritate aprobate de către entitățile publice pentru aprecierea progresului realizat. Din comunicările mai vechi oferite de către CNA, la primăriile din raionul Edineț, inclusiv Consiliul raional Edineț nu s-au făcut controale din motivul lipsei resurselor umane.

O altă instituție care se ocupă de integritatea persoanelor cu funcții publice este Autoritatea Națională de Integritate (ANI) care are rol de prevenire a corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

În Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate se menționează că cel puțin 20% dintre controalele de avere și interese personale finalizate în decursul unui an calendaristic vor viza persoanele cu funcții de demnitate publică și cel puțin 30% dintre declarațiile de avere și interese personale verificate în decursul unui an calendaristic vor viza Președintele țării, deputați, miniștri, secretari de stat, judecători, procurori, audienți ai cursurilor de formare inițială ai Institutului Național al Justiției, conducători ai instituțiilor/autorităților publice autonome.

Primul criteriu, în opinia noastră, care joacă un rol important în dezvoltarea climatului de integritate este responsabilitatea fiecărei persoane ce ocupă o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv ales local și angajamentele luate la accederea în funcție.

După alegerile locale desfășurate la data de 5 noiembrie 2023 ne-am propus să monitorizăm în continuarea integritatea consilierilor locali din Edineț. Atât secretarii Consiliului raional Edineț, cât și a Consiliului municipal Edineț la prima ședință de constituire au început discursul cu subiectul integrității și responsabilității depunerii declarațiilor de avere și interese personale în termen de 30 zile. (A se vedea ședințele aici și aici).

Cu toate acestea un număr destul de mare de consilieri din Edineț au dat dovadă de iresponsabilitate, nedepunând declarația în termen de 30 zile de la accedere în funcție, care era obligatorie.

La data de 28 februarie curent am făcut o verificare a tuturor consilierilor aleși în ambele consilii din Edineț, publicând numele celor care au întârziat să se conformeze legii integrității. Am verificat inclusiv și înregistrările video să vedem dacă prezența consilierilor respectivi a fost asigurată la prima ședință. Astfel că toți cei care nu își depuseseră declarația au fost prezenți, prin urmare erau informați despre obligația pe care o aveau și care li s-a adus la cunoștință. După publicarea listei de persoane în data de 28 februarie mulți dintre aceștia s-au autosesizat și au depus declarația de avere și interese, însă chiar și după un termen de 2 săptămâni, în continuare existau consilieri care tergiversau cu depunerea declarației. Astfel că în privința unui consilier raional (Cojocari Ș.) și a 7 consilieri municipali (Cupcea C., Hangan L., Lesnic L., Orlovschi P., Vineatinschii N., ulterior și Beșleagă D.) din Edineț, ANI a întocmit procese-verbale contravenționale.

Și la Consiliul orășenesc Cupcini au fost depistați 3 consilieri care nu și-au depus declarația anuală (Carpovici V., Garaș I., Cucoară S.). Ar fi util și important ca cel puțin la nivelul satelor și comunelor secretarii consiliilor să verifice individual și să se organizeze de sine stătător.

Există consilieri revoltați de cele întâmplate lor care afirmă că nouă ne pasă doar de integritatea aleșilor locali de la Edineț și că alte raioane ar fi neglijate. Edinețul este prioritar, însă nu ne-am limitat doar la acesta.

Un caz bizar petrecut recent a fost la Consiliul municipal Soroca. Consilierul Ghimpu V. nu și-a depus declarația de avere și interese personale în termen de 30 zile de la ieșirea din funcție din 6 martie 2024 și nici declarația anuală până la 31 martie curent, însă în acest caz, ANI a înaintat consilierului doar un demers despre necesitatea depunerii declarației în termen de 30 zile, fără a i se aplica amendă. A fost primul caz întâlnit în care ANI a aplicat diferit legea deși articolul invocat în răspuns era în vigoare încă din luna octombrie 2021. În cazurile recente de la Edineț, precum și în cazurile precedente toți aleșii locali au fost amendați. De aici și nedumerirea de neaplicare uniformă a legii integrității pentru aceleași fapte și în aceleași condiții pe care urmează să o expediem instituțiilor responsabile ca să vedem cum se vor expune.

În scop informativ, pentru cei care cred că Edinețul este singurul punct de atracție al integrității, mai precizăm că în anul 2022, am sesizat către ANI, doar pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese în termenul legal de 30 zile, mai multe cazuri în care diferiți aleși locali din toată țara nu s-au conformat legislației, dintre care cu mici excepții toate sesizările s-au confirmat, astfel că între 96 – 107 consilieri le-a fost întocmit proces-verbal contravențional. Totodată, din lista aleșilor locali monitorizați aleatoriu (171 persoane), raportul dintre cei care nu depuneau declarația de avere și interese (125 persoane) vs cei care o depuneau (46 persoane) era preponderent mai mare.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.