Acasă Autorități publice Comisia administrativă a Primăriei Edineț în așteptarea sesizărilor de la locuitorii săi

Comisia administrativă a Primăriei Edineț în așteptarea sesizărilor de la locuitorii săi

de ASUM
350 vizualizări

La 8 decembrie 2023 Consiliul municipal Edineț a hotărât constituirea comisiei administrative de pe lângă primăria Edineț care urma să examineze diferite sesizări/plângeri conform competenței stabilite prin Codul contravențional. Printre acestea ar fi:

  • Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane şi rurale
  • Încălcarea regulilor de construcție a obiectivelor și/sau amplasarea în spațiile verzi proprietate publică a obiectivelor incompatibile cu destinația acestora
  • Nerespectarea regulilor de întreținere, de reparație şi de reconstrucție a drumurilor
  • Conectarea neautorizată la sistemul de alimentare cu apă şi la sistemul de canalizare
  • Prezentarea datelor eronate privind consumul de apă potabilă şi volumul de apă uzată evacuată în sistemul public de canalizare
  • Afișarea în blocurile locative, în afara panourilor informative (publicitare) sau în afara locurilor destinate pentru publicitate, a diverselor informații
  • ș.a., lista completă o puteți vedea aici

În fruntea comisiei administrative se află președintele ei, Ruslan Reșetnic, viceprimarul orașului, urmați de alți funcționari ai primăriei, consilieri locali, un reprezentant al Inspectoratului de poliție Edineț (a se vedea aici), iar din 19 februarie la cererea expresă și noi.

La data de 12 februarie, nefiind încă membru al comisiei administrative am înaintat acesteia prima sesizare privind îngrădirea ilegală a terenului public aflat pe adresa Independenței nr. 15A de către o persoană juridică Nectar auriu SRL care, fără a deține o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă a îngrădit terenul public ce aparține primăriei Edineț. Aceiași sesizare am expediat-o și către Consiliul municipal Edineț.

La 1 martie 2024 a parvenit un răspuns (vedeți mai jos), dar nu din partea domnului Reșetnic președintele comisiei administrative, ci din partea primarului, prin care acesta confirmă că terenul respectiv aparține primăriei, dar cu privire la motivele îngrădirii ilegale a încercat să găsească niște scuze, neveridice considerăm noi, din mai multe motive care vor fi prezentate mai târziu. Apropo, ÎM DPGLC Edineț a negat lucrările efectuate din scrisoare, la fel cum și INST a afirmat că acestea au fost făcute de Nectar auriu SRL.

Din partea Consiliului municipal Edineț nu am primit niciun răspuns de atunci. Cu siguranță sesizarea nici nu a ajuns pe masa consilierilor, la fel cum nici pe masa membrilor Comisiei administrative nu a ajuns, și uite așa ne facem că plouă și lăsăm fărădelegile cu terenurile publice să ne scape iar printre degete (despre cazul dat pe larg într-o altă postare).

Revenim la partea a doua a problemei, după aceea că sesizările nu ajung la destinatarul corect pentru a fi soluționate.

La ultima ședință a Consiliului municipal Edineț din 20 martie 2024, unele atribuții ale comisiei administrative au fost luate cu japca prin oferirea unor împuterniciri unei altei comisii, în ciuda Codului contravențional, o idee nechibzuită sau poate intenționată a doamnei consilier Aliona Pistriuga, proiect de decizie cu privire la monitorizarea cerințelor unice pentru agenții economici, care îndeplinesc lucrări de construcție (reconstrucție) cu deteriorarea străzilor pietonale, autostrăzilor, teritoriilor adiacente, spații verzi din teritoriul тип. Edineț.

Deși am expediat o recomandare la proiectul de decizie vizat unde am arătat că se creează o dublură a unor competențe ale comisiei administrative, totuși proiectul de decizie al doamnei Pistriuga Aliona a trecut orbește de votul consilierilor. Rămâne să vedem cum vor argumenta această alegere, pentru că logic nu se întrevede niciun motiv de a dubla responsabilitățile.

Ședința Consiliului municipal Edineț din 20.03.2024 – Interval de la 01:14:55

Pe scurt, doamna consilier Pistriuga Aliona a propus, iar Consiliul municipal a decis oferirea unor noi împuterniciri acordate Comisiei pe probleme funciare ale Consiliului municipal Edineț și în care dumneaei este președinte, prin care să oblige agenții economici de a finisa lucrările de (re)construcții și aducerea în ordine a spațiilor afectate, iar în caz de nesupunere, Comsia pe probleme funciare să sesizeze cazul spre soluționare către Comisia administrativă, care ulterior va lua măsuri conform Codului contravențional. Oare comisia administrativă nu poate face același lucru din start? de avertizare, notificare și ulterior penalizare? Comisii peste comisii și rezultate zero, asta dacă ne uităm că de 3 luni nu s-a convocat nicio ședință a comsiei administrative și nu s-a dezbătut niciun caz/încălcare.

Pentru a clarifica situația, la 22 martie am făcut o vizită la domnul viceprimar Reșetnic Ruslan, președintele comisiei administrative a primăriei pentru a primi lămuriri, însă fiind în deplasare am obținut doar o promisiune de la domnul primar că va clarifica săptămâna viitoare. Întrebat fiind de ce comisia administrativă este nefuncțională de 3 luni (adică de la instituirea ei, acesta a răspuns că cetățenii nu trimit sesizări, numai că atunci i-am amintit că chiar asociația noastră la 12 februarie a trimis o sesizare comisiei administrative care stă în așteptare de mai mult timp fără a fi soluționată. Avem mari dubii că niciun membru al Comisiei administrative nici nu a fost înștiințat despre această sesizare.

Dacă aveți cazuri concrete despre încălcări precum cele de aici, sesizați în scris Comisia administrativă a primăriei Edineț, care are obligația de a convoca și soluționa problemele locale.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.