Acasă Autorități publice Bătrâna Grădină Publică ”Vasile Alecsandri”…

Bătrâna Grădină Publică ”Vasile Alecsandri”…

de ASUM
377 vizualizări

Mulți dintre cei care traversează zilnic sau ocazional Grădina publică din Edineț pot observa cu lejeritate pericolele la care pot fi supuși oricând trecătorii – crăci la un pas să se rupă și să cadă oricui în cap, arbori înclinați gata să se prăbușească sau alții care putregăiesc deja întinși la pământ. Conform surselor publice, Grădina publică ”V. Alecsandri” din municipiul Edineț datează din anul 1963. Deducem că și arborii tot de atunci sunt.

Marea majoritate își amintește ziua de 25 iulie 2023, când la Edineț s-a produs acel dezastru natural și zeci de arbori au fost doborâți la pământ de puterea naturii. Nu pot fi date uitării nici evenimentele nefaste produse în ultimii ani în parcurile din municipiul Chișinău, atunci când s-au rupt crengi ale copacilor în urma cărora s-au rănit sau chiar au decedat persoane nevinovate.

Cine este primul responsabil?

Pe раrсursul ultimilor 10 аni, Institutul de Сеrсеtări și Аmеnаjări Silvice (ICAS) nu а încheiat cu Рrimăriа municipiului Edineț un contract privind serviciile speciale de amenajament silvic ale Grădinii publice ”Vasile Alecsandri”. Termenul de 10 ani pentru amenajare silvică este unul fix și este prevăzut de art. 73 din Codul silvic nr. 886/1996. De asemenea, pe tеritоriul Grădinii publice ”Vasile Alecsandri”, în ultimii 5 ani, angajații ICAS nu аu efectuat luсrări de examinare fitosanitară, asta deși ne amintim tufarii uscați și împăienjeniți de diferite boli de prin verile trecute.

Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice realizează anual lucrări/servicii de amenajare silvică a pădurilor și examinare fitosanitară a vegetației forestiere din afara fondului forestier, în care se inventariază arborii pentru a fi depistați cei bolnavi, cei bătrâni și a fi marcați cei care urmează a fi tăiați.

Așadar, înainte de a fi tăiat, viața unui arbore trebuie evaluată. Numai că la noi se întâmplă anapoda, se taie după ureche, în lipsa unui plan clar de menținere și întinerire a Grădinii, abia după ce arborele a căzut în mijlocul drumului, când apare un dezastru sau și mai rău, în alte condiții obscure, când apar alte interese.

Cât costă inventarierea Grădinii Publice ”Vasile Alecsandri”?

Pentru început să reamintim că suprafața Grădinii publice constituie 44,5 ha. Inventarierea și marcarea unui arbore se poate face prin deducere estimativă din tarifele percepute pentru lucrări, conform catalogului de tarife din anul 2023 care ne-au fost comunicate de către Agenția ”Moldsilva”.

Pentru lucrările de amenajare la faza de teren, costul unui hectar constituie 208,6 lei (fără TVA), iar Grădina publică ”V. Alecsandri” are 44,5 hectare, respectiv ar rezulta un cost 9282,7 lei (fără TVA). Pentru faza de birou, costul unei ore de muncă este de 269,06 lei (fără TVA). Norma de lucru pe zi/om constituite 15-20 ha. Costul unei zile/om pentru examinarea stării fitosanitare este de 2565,98 lei (fără TVA).

Inventarierea arborilor din parchete prin măsurarea diametrului, cu indicarea speciei, clasei de calitate, aplicarea semnelor/cioplajelor privind calitatea arborelui, pentru o zi de 8 ore norma de lucru este de 3,4 ha (adică cca 13 zile pentru această etapă pentru întregul parc).

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.