Acasă Drepturi și libertăți fundamentale Cum s-au desfășurat alegerile locale din 5 noiembrie 2023 în unele localități

Cum s-au desfășurat alegerile locale din 5 noiembrie 2023 în unele localități

de ASUM
734 vizualizări

Deși alegerile locale s-au încheiat de curând, privind retrospectiv e un moment potrivit pentru a trage o linie asupra zilei de 5 noiembrie 2023.

Pentru început să spunem că nu am fost deloc prea mulți implicați în alegeri, dar, interesul pentru a contribui la dezvoltarea democrației întotdeauna va predomina.

Ca observatori naționali, putem spune că alegerile locale s-au dovedit a fi cu mult mai complexe față de altele la care am mai participat (cele parlamentare spre exemplu).

Organizarea alegerilor este o muncă extrem de migăloasă, unde fiecare om implicat are responsabilități stricte și diferite.

Comparând complexitatea și durata muncii depuse, începând de la autoritățile centrale până la cele raionale și locale, cu procentajul relativ mic de participare a cetățenilor cu drept de vot în ziua alegerilor din municipiul Edineț de doar 37,39%, ne întrebăm cum se poate explica acest fenomen?

Să fie oare nepăsare sau iresponsabilitate? Să lase oare soarta orașului la voia întâmplării?

Și până în ziua alegerilor, dar și în ziua alegerilor am întâlnit mulți oameni care efectiv nu știau pe cine să voteze, semn că încrederea în candidați nu era prea mare.

Am văzut foarte multe buletine lăsate goale (comparativ cu alte alegeri anterioare la care am mai participat), semn că, alegerile locale sunt mai dificile și dau mai multe bătăi de cap, iar alegătorul se simte mai derutat.

Când nu știi ce să alegi, mai bine alegi răul cel mai mic, chiar dacă nimeni dintre candidați nu e perfect, decât să aleagă alții pentru nepăsarea ta.

La alegerile din 5 noiembrie 2023 am avut 5 observatori naționali acreditați care s-au implicat și au participat voluntar. Doi dintre aceștia sunt studenți la Facultatea de Drept de la Universitatea ”Alecu Russo” din Bălți. Am apreciat insistența și perseverența lor din ziua alegerilor, chiar dacă a doua zi aveau examen important. Tinerii trebuie implicați.

Am văzut și observatori din partea unor partide politice care nici măcar nu știau denumirea completă a partidului pe care îl reprezentau?. Nu vom da numele persoanei sau a partidului, dar faza a fost amuzantă când a venit delegația OSCE în vizită și respectivul observator s-a prezentat ca fiind de la ”ăia cu căsuța”.

Ce am făcut și ce am depistat în ziua alegerilor locale din 5 noiembrie 2023

Am participat în satele Hlinaia, Brînzeni din raionul Edineț, în municipiul Edineț și două persoane în municipiul Bălți începând cu 06:30 până la 03:00 dimineața (mun. Edineț).

La Hlinaia, la intrarea în secția de votare alegătorii au fost întâmpinați cu muzică de petrecere în boxe și voie bună.

Tot la Hlinaia au avut loc două pene de curent de vreo 5 minute fiecare, semn că localul, Casa de cultură are probleme cu electricitatea, unii alegători votând cu lanterna telefonului.

Organizarea numărării voturilor cam slab organizată, dat fiind că doar pentru 791 buletine, cele 9 persoane au încheiat toate operațiunile la ora 02.00.

Poziționarea cabinelor nu a permis observarea alegătorului aflat în procedură de votare, care nu putea fi monitorizat împotriva fotografierii, sustragerii buletinului sau altor acțiuni asemănătoare.

La Hlinaia primul tur pentru funcția de primar al localității s-a încheiat cu 50,39 % în favoarea candidatei Lambarschi Aliona (LOC) și 38,44% pentru Ceban Tudor (PAS).

La Brînzeni din 1090 alegători înscriși pe liste au participat 56,15%, adică 612 persoane. La Brînzeni s-a înregistrat un număr foarte mare de buletine nevalabile comparativ cu numărul de alegători participanți. Astfel că după ce și-au exercitat dreptul la vot, 149 buletine au fost declarate nevalabile iar 463 valabile.

La Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) au votat 135 persoane din cele 168 persoane.

Din păcate, Comisia Electorală Centrală nu a asigurat fiecare secție de votare cu două lupe, ci doar cu una, astfel încât atunci când trebuia să te deplasezi cu urna mobilă, lupa nu putea fi împărțită în două direcții. Așa se face că la Centrul de plasament din Brînzeni, persoanele cu probleme de vedere nu au avut lupă la dispoziție.

Pe la ora 10:06 dimineața, Președintele secției de votare a anunțat public despre suspiciunea transportării alegătorilor, mașină care ar fi venit de vreo 3-4 ori, însă în fapt nimeni nu a avut posibilitatea să-i vadă pentru a confirma alerta.

În municipiul Edineț la o secție de votare poziționarea cabinelor de votare nu a permis deloc observarea alegătorilor în timpul votării, decât dacă erai cel puțin în lateralul acestora, ceea ce era imposibil pentru observatori. Mai mulți observatori prezenți la secția respectivă au confirmat noua metodă de poziționare a cabinelor ca fiind neprielnică. Practic nu am putut monitoriza eventualele nereguli din spate. Spre exemplu la un moment dat, pe la 19:48 am avut suspiciunea că un părinte își ridică în sus copilul pentru ca acesta să aplice ștampila pe buletin. La fel se putea întâmpla ca alegătorul să sustragă buletinul de vot sau să fotografieze fără ca observatorii să aibă acces la vreo mișcare din spatele cabinei.

Am fost întrebați de delegația OSCE dacă ne putem deplasa prin secție pentru a ajunge la cabine. Conform legii, observatorilor le este interzisă plimbarea nemotivată prin secție. Dacă ne-am fi plimbat toți ar fi fost haos.

Nu a funcționat Sistemul informațional de Stat ”Alegeri” pentru transmiterea sesizărilor online.

Au fost depistate erori tehnice la înregistrarea alegătorilor în liste – oameni cu acte în regulă, dar care nu figurau înregistrați în liste. Cel puțin 2 cazuri observate în aceeași secție.

Lipsa lupelor suplimentare a fost și aici o problemă. Mulți bătrâni aveau nevoie, însă lupa era ”în deplasare” cu urna mobilă.

La secția dată, există probabilitatea că s-au comis unele erori la repartizarea buletinelor de vot care în final au dus la nesincronizarea numărului de buletine pe cele 3 categorii de buletine, iar numărarea lor repetată și repetată până la ora 3 dimineața, nu a dus la soluționarea problemei.

De aici am concluzionat că munca fiecărei persoanei în organizarea alegerilor este enormă și responsabilitatea la fel.

Păcat că după organizarea unui eveniment atât de important pentru viitorul nostru, cetățenii nu își alocă doar câteva minute într-o zi, o singură dată în 4 ani pentru a-și exercita dreptul la vot și a-și alege ”un nou împărat”? ca să cităm cuvintele unui alegător de ieri.

Pentru Edineț, mai urmează turul 2, întrucât primii candidați au obținut 40,61% Cojocari Constantin (LOC) și 25,31% Sanduleac Oleg (PSRM).

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.