Acasă Anticorupție În doi timpi și trei mișcări Consiliul municipal Edineț anulează licitații cu strigare și acordă teren agricol în mod direct și preferențial consilierului Panciuc Ghenadie

În doi timpi și trei mișcări Consiliul municipal Edineț anulează licitații cu strigare și acordă teren agricol în mod direct și preferențial consilierului Panciuc Ghenadie

de ASUM
625 vizualizări

În data de 13 martie 2023 ora 14:00, Consiliul municipal Edineț s-a convocat în prima ședință pentru anul acesta. Pe ordinea de zi, conform Dispoziției primarului nr. 43/03.03.2023 și nr. 47/06.03.2023 erau 4 întrebări. Atât, nimic mai mult.

În ziua cu pricina, de parcă lucrurile erau prestabilite, consilierul Bordeniuc Roman vine cu o propunere pe cât de îndrăzneață, pe atât de ilegală, de a suplimenta ordinea de zi cu un proiect de decizie și de a aloca terenul cod cadastral 4101101024 cu suprafața de 20,4371 ha Gospodăriei Țărănești ”Panciuc Ghenadie” în urma cererii individuale a acesteia. Gospodăria țărănească în cauză aparține consilierului municipal și raional Panciuc Ghenadie.

Ca să clarificăm treaba cu terenul agricol atribuit direct gospodăriei țărănești ce aparține lui Panciuc Ghenadie, ne întoarcem cu cca 3 luni în urmă, atunci când la data de 12 decembrie 2022, primăria municipiului Edineț a organizat o licitație cu strigare pentru arendarea și/sau vânzarea unor terenuri publice, lucru pe care noi l-am anunțat public la vremea respectivă.

Așa se face că pentru licitația de arendare a terenului în cauză s-au înscris mai multe persoane, atât fizice cât și juridice, iar câștigătorul licitației a fost desemnat domnul Ivan Punga care a propus suma cea mai mare de 435.700 lei.

Lista participanților la licitația cu strigare din 12.12.2022

Revenim la ședința Consiliului municipal Edineț din 13 martie curent, când aflăm că, de fapt, câștigătorul licitației Punga Ivan ar fi renunțat la contractul de arendare prin neachitarea în termenul legal de 20 zile de la data semnării procesului-verbal al licitației conform Regulamentului HG 139/2009. Cu ce scop o fi participat dumnealui la licitație și de ce s-a răzgândit într-un timp atât de scurt, nu este clar.

Trecând peste acest aspect, consilierul Bordeniuc Roman a prezentat în ședință publică proiectul său decizie de a transmite în arendă directă și fără organizarea unei alte licitații cu strigare a terenului de 20,4371 ha către Gospodăria Țărăneească ”Panciuc Ghenadie”, cu toate că, Comisia pe probleme funciare din care acesta face parte cât și dl Panciuc, nu a prezentat în ședință nici o dovadă de anulare a licitației anterioare pentru terenul respectiv și cu toate că primarul a propus în ședință întâi anularea licitației anterioare.

Acum, apar întrebările, oare ceilalți ofertanți care au participat la licitația din 12 decembrie 2022  nu au dreptul să cunoască acest talmeș-balmeș? Oare ei nu tot au plătit taxe de participare ca și Panciuc Ghenadie? Pe ce criterii a considerat domnul Bordeniuc Roman legală această propunere a sa ca să o prezinte în ședință publică? Dar dacă și ceilalți participanți ar fi înaintat cereri de atribuire directă către Consiliul municipal Edineț? Oare consilierii au uitat de Legea 239/2008 privind transparența în procesul decizional? Oare ei nu au văzut că nu a fost publicat nici un proiect de decizie pe acest subiect de interes public? Întrebări pe care ne așteptăm să le clarifice Procuratura de la Edineț, că în șefia Cancelariei de Stat de la Edineț mari speranțe nu sunt. Mai știi, poate sesizează primarul ilegalitatea Deciziei nr.1/6 din 13.03.2023 adoptată de consilieri? Că doar de executat în condiții ilegale nu se poate.

Cât despre impedimentul creat de domnul Punga Ivan prin care bugetul primăriei Edineț pierde din cauza timpului scurs în mod nejustificat prin nearendarea terenului în cauză, deși doritori au fost destui la vremea respectivă, există primar care să-și bată capul cu învingătorul licitației care nu-și respectă obligațiile. Dar mai ales de ce după cele 20 zile exprirate începând cu 12.12.2022, ajunși la final de martie primăria încă bate pasul pe loc. Oare nu are nevoie de bani la buget?

Dar să trecem peste partea descurajatoare a neregulilor constatate și să ne bucurăm de ideea sclipitoare că, chiar dacă acest teren nu-și va găsi arendașul legal în timpul apropiat și va rămâne nelucrat în această primăvară, și dacă cumva, printr-o minune acest teren va produce roade din senin, poporul necăjit și gurile flămânde, cred că vor fi tare săritori la nevoie și vor oferi o mână de ajutor la strângerea recoltei.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.