Acasă Drepturi și libertăți fundamentaleLibertatea și siguranța persoanei Cum sunt prostiți pe față călătorii de taxiuri din municipiul Bălți

Cum sunt prostiți pe față călătorii de taxiuri din municipiul Bălți

de ASUM
487 vizualizări

Nu de puține ori cei care ajung la Bălți, dau nas în nas cu șoferii taxiurilor dornici să ”pescuiască” noi clienți de pe lângă autogară. Puțini însă cunosc ce drepturi au atunci când călătoresc cu taxiul, cum pot beneficia de o cursă gratuită și cum să selecteze o călătorie sigură.

Spre exemplu, mașina din poză prestează servicii de taximetrie în mod ilegal. Mai exact, aceasta are amplasat un număr scurt inexistent 14T0X12. La întrebarea adresată șoferului dacă eliberează bon fiscal, a invocat că i s-a terminat rola de hârtie, deși își arată disponibilitatea de lua orice alt călător, de regulă grăbit și nepretențios, stabilind prețul la mica înțelegere.

Am căutat să verificăm în registrul ANTA firma care oferă aceste servicii publice de taxi și am identificat Globus Transauto SRL, cu 66 mașini autorizate.

autorizație taxi nr. înm. BHD 041

Pentru cei care doresc să călătorească gratuit cu taxiurile le lăsăm următorul pont:

Art. 81 lit. d) din Codul transporturilor rutiere prevede clară că:

Autoturismul de taxi dispune de inscripția: „În cazul în care nu este emis şi înmînat bonul de casă pe suport de hîrtie și/sau în formă electronică, consumătorul are dreptul să nu achite călătoria.”

Așadar, dacă urcați în mașină asigurați-vă că vedeți afișată inscripția de mai sus. Dacă nu ați văzut așa ceva, să știți că taxiul nu prestează servicii corecte. Iar dacă la sfârșitul călătoriei ați cerut bon fiscal și nu vi s-a înmânat, aveți dreptul de a nu plăti călătoria. Evident, puteți sesiza fapta și la 112, inclusiv la Protecția Consumatorilor.

Revenind la micul nostru afacerist, ar fi interesant de aflat ce profituri a înregistrat această mașină firmei proprietare și cum e posibil ca firma să activeze nestingherit cu astfel de dubioși? Oare Autoritatea Națională Transport Auto a verificat vreodată firma respectivă sau e preocupată cu alte treburi?

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.