Acasă Autorități publice Sincopele transparenței de la Judecătoria Edineț

Sincopele transparenței de la Judecătoria Edineț

de ASUM
562 vizualizări

Atunci când pomenești termenul de ”concurs” te gândești că de fapt, undeva în spate sunt minim 2 persoane care concurează pentru ceva, în cauză pentru o funcție publică vacantă. Atunci când la concurs este admis doar un singur candidat, situația devine plictisitoare pentru concurent, pe de o parte și suspectă pentru public, pe de altă parte. Dar, atât timp cât legea permite, lucrurile se aliniază.

Așa s-a întâmplat și la Judecătoria Edineț. Când am depistat situația dată, ne-am adresat către Judecătoria Edineț pentru mai multe informații oficiale. Astfel, Președintele Judecătoriei Edineț, doamna Țurcan a afirmat că din cauza concediului plătit în perioada respectivă, angajatul responsabil a fost în imposibilitate de a plasa anunțul privind deschiderea concursului anunțat la data de 01.08.2022, fiind publicat pe pagina web a instanței abia la data de 08.09.2022. De fapt, toate anunțurile au fost plasate la data de 08.09.2022 – și cel de deschidere a concursului, și cel de prelungire a concursului, și cel de admitere a concurentului la concurs. Tot ce a putut face instituția, a fost plasarea anunțului la panoul informativ dar și informarea angajaților despre locurile vacante, care la rândul lor au putut să-și informeze cunoștințele și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Am întrebat cine au fost membrii comisei concursului din 01.08.2022, însă această informație nu ni s-a furnizat, pe motiv că nu e publică. Noi totuși considerăm că informația este una de interes public.

Cele 3 anunțuri publicate la 8 septembrie 2022

În continuare, pentru a verifica transparența concursurilor anterioare organizate de Judecătoria Edineț, am verificat câte anunțuri au fost publicate pe portalul guvernamental al funcțiilor publice și am constatat că … nici unul. Motivul, nu se cunoaște încă. Precizăm că portalul www.cariere.gov.md este disponibil de ani buni, fiind dezvoltat conform HG 1022/16.12.2013, iar obligație în acest sens există – art. 7 din HG 201/2009.

Nici un anunț de angajare până în prezent pe portalul guvernamental din partea Judecătoriei Edineț.

Detalii despre concurenții admiși la concurs, pardon, concurentul admis la concurs le puteți găsi aici.

În final, considerăm că deficitul de personal ar putea fi acoperit dacă aceste anunțuri ar fi promovate mai transparent în spațiul online dedicat.

Postăm aici și răspunsul oficial primit.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.