Acasă Drepturi și libertăți fundamentaleDreptul la ocrotirea sănătății Câteva motive pentru care recomandăm să solicitați și păstrați bonul fiscal

Câteva motive pentru care recomandăm să solicitați și păstrați bonul fiscal

de ASUM
618 vizualizări

În Edineț există o practică învechită de a nu oferi bon fiscal cumpărătorilor. Pentru a combate acest fenomen, vă prezentăm câteva motive pentru care considerăm important să solicitați și să păstrați bonul fiscal:

  • În primul rând bonul fiscal este o protecție juridică pentru tine în calitate de cumpărător. Deși ți se pare banal, bonul fiscal reprezintă principala garanție pentru bunurile sau serviciile achiziționate.
  • Solicitând bonul fiscal, chiar dacă la moment crezi că nu ai nevoie de el, fie din motiv că achiziționezi niște produse pe care le vei consuma imediat sau unele neesențiale, s-ar putea să ai surprize neplăcute mai târziu legat de cumpărăturile tale – fie constatare diferențe între prețul de la raft și cel de pe bon, fie produse alimentare sau nealimentare de proastă calitate, sau alte situații care îți pot pune în pericol viața și sănătatea, și atunci evident vei avea nevoie de o protecție împotriva riscului – o dovadă cu care să demonstrezi de unde, când și ce ai cumpărat. Așadar, pe baza bonului fiscal în cazul unor produse/servicii necalitative sau defecte poți beneficia de remedierea sau înlocuirea gratuită, restituirea contravalorii produsului, serviciului ori reducerea corespunzătoare a prețului, repararea prejudiciului, inclusiv moral, cauzat de produsul, serviciul necorespunzător.
  • Un alt motiv pentru care ar trebui să ceri bon fiscal este cel de a stimula vânzătorii și agenții economici de a nu comite evaziune fiscală.

Cere cu insistență bon fiscal și nu accepta orice scuză din partea vânzătorului!

Spre exemplu, în piața centrală din Edineț, un magazin de construcții induce în eroare cumpărătorii acordându-le doar un tichețel cu preț de mână și denumirea produsului.

Restaurantele au o altă practică ilegală – emit doar o Notă de plată, nu și bon fiscal.

Acestea sunt practici ilegale și nu te vor ajuta deloc în caz de nevoie. Bonul fiscal se emite cu ajutorul casei de marcat și nu prin altă metodă.  

Conform legii, vânzătorul/prestatorul este obligat să afișeze la vedere adresa şi numărul de telefon al autorității abilitate cu funcții de protecție a consumatorilor, informația privind termenul de garanție la produsele, serviciile oferite, precum şi informația despre obligativitatea prezenței bonului de casă sau a unui alt document, care confirmă faptul cumpărării produsului, prestării serviciului, la examinarea reclamației.

Dacă alegi să cumperi de la micii vânzători, pentru siguranța ta poți cere afișarea patentei! Este perfect legal să vezi de unde cumperi.

Atitudinea voastră este cea care va schimba încât lucrurile aparent mărunte să ducă la o schimbare în lucruri mari.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.