Acasă Drepturi și libertăți fundamentaleMediu înconjurător sănătos Î.M. Apă Canal Edineț acționează, cu jumătăți de măsură!…

Î.M. Apă Canal Edineț acționează, cu jumătăți de măsură!…

de ASUM
625 vizualizări

Atunci când dorește, conducerea misterioasă a Î.M. Apă Canal Edineț acționează. Nu se știe ce a determinat-o pe aceasta, însă la 24 mai curent întreprinderea s-a adresat cu o cerere către ANRE pentru aprobarea tarifelor pentru servicii auxiliare de apă și canalizare. În cazul în care Consiliul municipal Edineț nu aprobă tarifele avizate de ANRE, Î.M. Apă Canal Edineț, în baza art. 35 alin. 10 din Legea 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare se poate adresa din proprie inițiativă către ANRE pentru aprobarea acestora. La ședința publică a Consiliului municipal Edineț din 15.04.22 această chestiune nu a obținut majoritatea voturilor consilierilor, probabil, pe motiv că tarifele la apă potabilă și canalizare sunt mereu neglijate de conducerea întreprinderii în detrimentul celor auxiliare. Și chiar pe bună dreptate. Dacă în cazul tarifelor la servicii auxiliare, ÎM Apă Canal Edineț a putut să înainteze cerere de aprobare către ANRE, în baza aceluiași articol ar fi putut să recurgă și la aprobarea tarifelor la apă potabilă și de canalizare. Dar nu, dorința conducerii întreprinderii se trezește când are ea chef, în rest crează dinadins situații de balamuc pentru tergiversarea soluționării problemei și nerespectarea legislației în domeniu.

La o analiză a situației pe țară privind tarifele aprobate de ANRE se observă că majoritatea operatorilor economici, nu doar Edinețul, au în prezent tarife neaprobate.

Deși suntem la jumătatea anului, din cei 43 operatori din țară, la capitolul tarife avizate pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate pentru anul 2022, se remarcă doar orașul Cricova, iar la tarife aprobate pentru 2022 sunt operatorii din Cahul și Ștefan Vodă, cu toate că întreprinderile, conform legii au obligația de a actualiza tarifele la apă anual, iar informațiile de pe pagina ANRE demonstrând însă nivelul de reponsabilitate din partea întreprinderilor.

În ceea ce privește situația tarifelor reglementate pentru serviciile auxiliare-alimentare cu apă și canalizare în 2022, în prezent sunt 8 operatori din 43, iar azi, 17 iunie în Monitorul Oficial s-au publicat și tarifele auxiliare pentru ÎM Apă Canal Edineț (!).

Pornind de la situația actuală din municipiul Edineț, cât și de la cea depistată pe țară, în luna martie curent am înaintat un demers către Parlamentul RM privind unele deficiențe legislative de monitorizare în aprobarea tarifelor finale oferite consumatorilor de către ANRE. În luna iunie curent demersul se afla la Ministerul Mediului și ANRE pentru ca aceștia să înainteze Comisiei de mediu și dezvoltare regională a Parlamentului acțiuni/măsuri promovate pentru soluționarea aspectelor comunicate legate de monitorizarea finalizării aprobării tarifului la apă. Despre cum se va soluționa demersul urmează să aflăm în perioada următoare.

Și în încheiere, considerăm util a aduce la cunoștința publicului că Î.M. Apă Canal Edineț încă nu a transmis calculele consumului tehnologic și a pierderilor de apă pentru anul precedent, și nici cele preconizate pentru anul 2022. Mizăm pe apariția dorinței sau pe responsabilitatea conducerii?…

Alte articole

Lasă un comentariu

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.