Acasă Autorități publice Cântarul și parcarea

Cântarul și parcarea

de ASUM
532 vizualizări

Zilele trecute fiind într-o deplasare de vizualizare a unui obiect neautorizat de construcție ce urma a fi dezbătut în ședința publică a Consiliului municipal Edineț din 15 aprilie, amplasat pe str. M. Gorki nr. 16A, am asistat la o scenă cu totul bizară.

Stând pe trotuarul din dreptul porții mici de la piața orășenească pentru câteva clipe de răgaz și a căuta cu privirea direcția obiectului, în fața mea stătea un căruț cu un cântar de dimensiuni mari cca 2×1 m, care nu s-a remarcat în mod deosebit decât la producerea evenimentului. În următoarele fracțiuni de secunde, un autovehicul roșu dorește să parcheze pe locul de parcare care era singurul disponibil, exact unde se afla și căruțul cu cântar. Șoferul de la volan îi face semn civilizat domnului care se sprijinea pe cântar să-l dea la o parte ca să poată parca, însă domnul cu cântarul, îl mișcă doar puțin, astfel că mașina parchează după posibilitate, o parte din mașină rămânând în mijlocul străzii, fiind în apropiere chiar de intersecție (str. M. Gorki cu O. Cirimpei). I-am făcut o remarcă domnului să-și ia cântarul de acolo că acesta e loc de parcare, iar dumnealui în replică a spus că așa e activitatea lui (observat ulterior pe tarabă anunț de cumpărare nuci) și că nu are unde să-l pună. În apărarea domnului apare și o doamnă și care a spus că ei cum încap cu busul acolo, așa ar putea încăpea și restul șoferilor (!!!). În replică i-am mai adăugat că nu este normal să pună în pericol participanții la trafic, lăsând jumătate din mașină ieșită în mijlocul străzii, pe un drum cu o singură bandă și în intersecție. Doamna, probabil nemulțumită că discuția avansa, a cerut să mă prezint. Nu ne cunoaștem cu niciunul, însă mai important este să cunoaștem cum funcționează legea și regulamentele pe teritoriul pieței. Doamnei i s-a prezentat legitimația de la ASUM. Văzând că situația respectivă nu părea să aibă o soluție rezonabilă, corectă și legală din partea celor doi vânzători de la gheretă, la 12:33 am apelat serviciul de urgență 112, unde cazul a fost sesizat. Norocul nostru că la toată scena de până acum a asistat și un polițist aflat în zonă.

După apelul 112 doamna vânzătoare a început încetișor să-și strângă din marfă, un bus a venit și a parcat pe un alt loc de parcare, respectiv alături de căruțul cu cântar, și nu în spatele cântarului, așa cum afirma anterior ea că toate mașinile încap. Cei doi și-au încărcat o parte din marfă, iar busul a plecat exact la venirea echipajului de poliție. Slavă Domnului că măcar a venit și echipajul de poliție, aveam impresia că doamna va șterge putina până sosește acesta.

După ce am stat și dat explicații și tot felul de procese verbale, am rămas cu mare nedumerire.

Agentul consttator nu a verificat deloc agentul economic, respectiv cele 2 persoane din momentul sosirii, pentru a verifica legalitatea extinderii activității economice lor pe suprafața parcării. În timpul și după producerea evenimentului, cât și în timpul explicațiilor date în fața agentului de poliție, nu am remarcat prin zonă vreun reprezentat de la ÎM Piața Orășenească sau de la primăria Edineț care să confirme oficial dacă, conform Regulamentului ÎM Piața Orășenească, desfășurarea activității economice în cantități angro a legumelor/fructelor sau cu utilaje de dimensiuni mari precum acel căruț cu cântar de 2x1m, este permisă sau nu în acea zonă (pe trotuar și în parcare), fapt care duce la îngreunarea și blocarea traficului rutier din zonă pentru conducătorii auto, sau această activitate este permisă doar în piața agricolă de pe str. O. Cirimpei? Și o ultimă nedumerire – cine răspunde de blocarea traficului rutier?

Busul care cică, ”încape” în spatele cântarului

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.