Acasă Integritate Consilierul Vitalie Cuței prins pe picior greșit

Consilierul Vitalie Cuței prins pe picior greșit

de ASUM
748 vizualizări

Așa cum știm deja, de curând Consiliul raional Edineț a votat alocarea sumei de 1.000.000,00 lei drept ajutor pentru construcția Catedralei ”Sfântul Vasile cel Mare”, iar autorul proiectului este consilierul Vitalie Cuței.

Potrivit art. 20 (2) din Legea 125/2007 privind libertatea de conștiință, de gândire și de religie pentru înregistrarea unei comunități religioase, așa cum este cazul catedralei, este nevoie de minim 10 fondatori, iar domnul Vitalie Cuței este unul dintre cei 10 fondatori ai catedralei. Acest lucru este mai puțin cunoscut opiniei publice. Din păcate declarația sa de avere și interese nu reflectă interesul pentru această comunitate religioasă (catedrală), la fel cum nu s-a reflectat nici la fostul său camarad de partid, Adrian Cotelea, conducător al Catedralei, cu toate că aceasta a fost înființată în 2019.

Prezentăm mai jos dovada interesului nedeclarat din 2019 până în prezent a domnului Vitalie Cuței, în calitatea sa de fondator și membru în Consiliul parohial a comunității religioase Catedrala ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Edineț.

Fondatori – comunitatea religioasă Catedrala ”Sfântul Vasile cel Mare” Edineț

Aceeași Lege 125/2007, menționează la articolul 15 – ”Cultele religioase și părțile lor componente se vor abține de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor lor politice sau favorizarea vreunui partid ori a vreunei organizații social-politice”. Povestea pare că se repetă. Domnul Vitalie Cuței reprezentând partidul PSRM.

Așadar, la ședința publică a Consiliului raional Edineț din 8 februarie 2022, consilierul Vitalie Cuței pare că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După cum se poate observa în filmare, la întrebarea privind alocarea de fonduri pentru Catedrala ”Sfântul Vasile cel Mare”, acesta în calitatea sa de autor al proiectului pe de o parte, cât și de fondator și membru în Consiliul parohial/de administrare a catedralei pe de altă parte, participă la luarea deciziei votând ”pentru”.

Conform Legii 133/2016, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul participă la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate, persoanele fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică.

Vitalie Cuței votează ”pentru” alocarea fondurilor de 1 milion lei către Catedrala ”Sfântul Vasile cel Mare” din mun. Edineț

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.