Observăm unele decizii prin care primăria Edineț vinde la foc continuu așa-zisele ”surplusuri” de teren și care se dau ca pâinea caldă. Mai exact acestea sunt amplasate în zone centrale, precum marginea străzii Independenței, acele parcele verzi cu copaci care de fapt ar putea fi modernizate frumos, redând un aspect deosebit centrul orașului.
Unul dintre exemple servește adresa str. Independenței nr. 126/2, aflată vizavi de Inspectoratul fiscal de Stat, care a fost scos la licitație în ianuarie 2021 (dovada aici) și care îl are câștigător și proprietar pe domnul Valeriu Rață, inspector principal în cadrul biroului vamal Costești. Am căutat pe pagina oficială a primăriei Edineț să citim anunțul cu privire la informarea cetățenilor privind organizarea licitației a parcelei respective, dar și despre comunicarea rezultatelor licitației, condiții de altfel obligatorii conform regulamentului HG 136/2009. Din păcate nimic. Nu știm condițiile în care terenul a fost scos la licitație și soarta acestor copaci, însă comunicatul informativ ar trebui să ne elucideze aceste aspecte. Conform legii, comunicatul informativ se plasează cel puțin în presa locală și în Monitorul Oficial.
La ședința publică a Consiliului municipal Edineț din 10 decembrie 2021 pe ordinea de zi era supusă repetat întrebarea privind defrișarea celor 13 arbori amplasați pe acest teren. După cum puteți vedea din înregistrarea video, o consilieră, locuitoare a zonei respective menționează clar că asociația locativă este în dezacord cu acest demers. Deși decizia nu a fost adoptată, iar altele în acest sens în Registrul actelor locale până în prezent nu există, copacii au fost totuși tăiați.
La 25 octombrie 2021 când pentru prima dată întrebarea era supusă dezbaterilor publice, primăria Edineț ne informa că în conformitate cu Regulamentul de autorizare a tăierilor a vegetației forestiere, autorizația de defrișare se solicită Agenției de mediu după adoptarea Deciziei autorității locale (dovadă aici). Deja la o altă ședință din 10 decembrie 2021 pentru aceeași întrebare, domnul Ghețu, angajat al primăriei Edineț susținea tare și răspicat, că domnul Valeriu Rață a obținut deja autorizația de mediu, deși întrebarea nu fusese supusă votării și aprobată. Se pare că stânga nu știe ce face dreapta.
Conform art. 10 din Legea 591/1999 cu privire la spațiile verzi, în competența primăriei intră:
- Să repartizeze noi terenuri pentru extinderea spațiilor verzi
- Să înființeze și să întrețină noi spații verzi
- Să finanțeze activități legate de dezvoltarea, paza și protecția spațiilor verzi
- Să respecte prevederile amenajamentelor în domeniu
- Să asigure regenerarea pădurilor-parc și a altor categorii de spații verzi, împădurirea terenurilor libere
- Să organizeze paza și protecția spațiilor verzi
- Să țină cadastrul și să efectueze monitorizarea spațiilor verzi
- Să țină registrul local al spațiilor verzi
Mai mult, atunci când s-a anunțat licitația, decizia respectivă specifică negru pe alb că destinația terenului dat este pentru construcție, iar o consultare și informare publică pe marginea acestei decizii nu a existat (detalii aici). Să sperăm că experții în urbanistică și comisiile de specialitate din cadrul primăriei Edineț când au dat avizele pentru adoptarea Deciziei 11/17-2 din 17 decembrie 2020 s-au gândit atunci că încalcă legislația privind protecția spațiilor verzi, fie au sperat că se va construi vreo zonă verde de recreere mai modernă și atractivă pentru locuitorii orașului și a zonei respective.
Statul recunoaște dreptul fiecărui om la un mediu sănătos și estetic plăcut, precum și la odihnă în spațiile verzi, iar prin atribuirea unei alte destinații sau scop a terenului respectiv decât spațiu verde, considerăm că va fi o încălcare a drepturilor oamenilor din Edineț, și nu în ultimul rând va fi o nerespectare a atribuțiilor legale a primăriei.
Pentru că, spațiile verzi!
- îmbunătățesc calitatea mediului prin reducerea poluanților și îmbogățirea atmosferei cu oxigen
- reduc zgomotul traficului
- influențează pozitiv asupra stării de sănătate fizică și psihică a oamenilor
- armonizează peisajele artificiale cu cele naturale
- îmbunătățesc aspectul estetico-arhitectural al localității,
Iar noi vom depune tot efortul pentru a întreprinde măsurile necesare pentru a monitoriza legalitatea acțiunilor din centrul orașului și a nu ne lăsa ”îngropați” în betoane.