Acasă Autorități publice Președintele Consiliului raional Edineț amendat din cauza unui grup de consilieri pentru nerespectarea legislației în domeniul protecției datelor cu caracter personal

Președintele Consiliului raional Edineț amendat din cauza unui grup de consilieri pentru nerespectarea legislației în domeniul protecției datelor cu caracter personal

de ASUM
1430 vizualizări

Spuneam acum ceva timp că vom dedica un material special pe subiectul transparenței ședințelor publice la Consiliul raional Edineț. Întâmplarea face că, în 12 mai curent, am călcat pragul acestei instituții să vedem cum se desfășoară o ședință publică la ei, și evident am făcut și transmisiune în direct. Vizibil uluiți de prezența noastră, spiritele au început să se agite. Ba că au supus la vot să fie ședință închisă, ba domnul Sanduleac Oleg cu o autoritate și zel, mai nu bătea cu pumnul în masă ne cerea să îi prezentăm ”ACUM, DAR ACUM!!!” notificarea că am că ne-am înregistrat la Centrul Național de Protecția a Datelor cu Caracter Personal pentru ”a putea filma”. I-am spus că am depus-o. Nu ne-a crezut. Mai în glumă, le-am zis să facă plângere, însă unii nu știu de glumă, și fără să analizeze prea mult sau să verifice legislația în domeniu au făcut plângere. Mai grav este faptul că însăși angajați din cadrul Inspectoratului de poliție Edineț prezenți la ședință, ne sugerau în mod insistent și chiar în direct să nu filmăm procesul de votare (!!!), domnul Samson zicea să filmăm, dar să nu intre cumva fețele cuiva. Probabil toată lumea se aștepta să filmăm tavanul!

Atunci când soliciți ceva de la altcineva, trebuie să te asiguri că tu, ca instituție, sau ca persoană, respecți și oferi ceea ce soliciți, în cazul dat, legislația în domeniu. Cel puțin ăsta e un principiu de bază de la care pornim noi.

Așa că la început de iunie, ne trezim cu o plângere precum că un grup de consilieri de la Consiliul raional Edineț, în frunte cu domnul consilier Cosovan Valeriu & Company, s-au gândit că ar face bine dacă ar depune o plângere pe motiv că asociația a făcut o transmisiune live a ședinței publice în 12 mai 2021, și că așa zișilor ”locuitori prezenți” le-a fost încălcat dreptul la protecția datelor cu caracter personal (pe care de altfel, nici Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal nu i-a putut identifica în filmuleț).

Doar că… ei, consilierii, nu s-au așteptat ca noi să respectăm legea, și nici n-au verificat în prealabil, iar lucrurile s-au întors împotriva lor ?. Vorba aia ”Hoțul strigă ”hoții!” se aplică perfect aici.

Astfel, Centrul Național de Protecția a Datelor cu Caracter Personal a constatat că, Consiliul raional Edineț nu era înregistrat ca operator pentru prelucrarea datelor cu caracter personal și nici nu depusese notificarea obligatorie (cea pe care ne-o cereau ei nouă cu atâta insistență), ocazie cu care prin Decizia nr. 151 din 5 august 2021, Președintelui raionului Edineț i s-a aplicat amendă conform art. 74 (1) din Codul contravențional, stabilită între 4500-9000 lei.

Decizia CNPDCP poate fi contestată în 30 zile la Judecătoria Chișinău, iar grupul de consilieri, drept suport, probabil vor împărți amenda în mod egal pentru efortul lor depus în comun.?

Rușinică!

În concluzie, reamintim cetățenilor că ”Statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei. Nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public.”

Informația despre viața privată și de familie a persoanei publice sau celei ce exercită o funcție publică, poate fi dezvăluită doar dacă prezintă un interes public (interes al societății și nu simpla curiozitate a indivizilor). Elementul care trezește interes public poate fi atât statutul persoanei, poziția socială (apartenența la o familie notorie sau notorietatea persoanei însăși) sau orice alte circumstanțe.

Așadar, persoanele publice trebuie să accepte ingerințe în viața lor privată în mai mare măsură decât persoanele obișnuite.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.