Acasă Noutăți Încălcări în timpul alegerilor parlamentare anticipate din raionul Edineț

Încălcări în timpul alegerilor parlamentare anticipate din raionul Edineț

de ASUM
592 vizualizări

Observatorii naționali ai Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere acreditați de CEC au depistat și sesizat câteva nereguli în timpul alegerilor din 11 iulie 2021 din raionul Edineț și anume:

În secția de votare nr. 1, municipiul Edineț – Vicepreședintele comisiei, conform listei nominale publicate atât pe pagina CEC, cât și pe pagina Consiliului raional Edineț, secțiunea Alegeri parlamentare anticipate nu a corespuns cu persoana care a îndeplinit de fapt funcția dată în ziua alegerilor. Verificând hotărârile publice a CECE 16 Edineț de pe pagina Consiliului raional Edineț am constatat că nu există un astfel de act.  Acest aspect a fost sesizat inițial către Președintele comisiei, iar ulterior la 112 și către Comisia Electorală Centrală. Am solicitat să ne comunice dacă a existat o astfel de hotărâre de modificare a persoanei în funcție și de ce CECE 16 Edineț nu a publicat-o.

În secția de votare nr. 36, comuna Hincăuțiobservatorului i s-a interzis fotografierea și filmarea în secția de votare, în timp ce art. 68 (5) din Codul Electoral CE1381/1997 prevede că ”Observatorii au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele-verbale întocmite de organele electorale, ei pot efectua filmări foto şi video cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării, iar observatorii naționali pot depune şi sesizări privind neregulile depistate, care se examinează de către președintele organului electoral, cu informarea obligatorie a autorului sesizării despre decizia luată.”

Mai mult, pentru protecția datelor cu caracter personal, conform Legii 133/2011 observatorilor li s-a înmânat și un Consimțământ de prelucrare a datelor cu caracter personal pe care membrii comisiei a fiecărei secții de votare trebuiau să-l completeze, exprimându-și opțiunea cu Acord sau Dezacord cu privire la prelucrarea datelor personale, însă aceștia au refuzat totalmente completarea acestuia. Și încălcările de la secția de votare din com. Hincăuți au fost sesizate la 112 și către Comisia Electorală Centrală.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.