Acasă Autorități publice Comercializarea băuturilor alcoolice pe timpul nopții

Municipiul Edineț este împânzit de mici astfel de imagini dezolante. Bănuim că acest lucru se întâmplă îndeosebi seara, când tinerii se plictisesc și se adună la o băută în diverse locuri publice (parcuri, colț de stradă, etc.), iar ca urmare al efectului și a stării create de alcool, aceștia încalcă ordinea publică manifestându-și reacțiile prin acte de vandalism asupra diferitor bunuri publice – distrugerea băncilor, clădirilor, monumentelor, etc. Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice interzice comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice în magazine și alte puncte de comerț cu amănuntul (supermarket, benzinării) între orele 22:00-08:00.

Astfel că în perioada imediat următoare, ASUM decide să verifice dacă și cum se respectă acest articol de lege. Prin urmare, voluntarii noștri, dar și persoanele care observă astfel de vânzări ilicite, ne vor sesiza punctele de comerț din municipiul Edineț, dar și din restul raionului care încalcă legea, prezentându-ne dovezi clare, care vor fi aduse la cunoștința publicului. Totodată vom solicita și sprijinul Inspectoratului de Poliție Edineț dar și altor organe abilitate pentru combaterea comercializării alcoolului pe timp de noapte.

Codul contravențional prevede amenzi atât pentru persoanele fizice și juridice care comercializează băuturi alcoolice pe timpul nopții, cât și celor care îl consumă în locuri publice. Totodată persoanele juridice riscă să nu mai poate desfășura anumite activități pe o perioadă de timp.

Pentru o comunitate sigură e nevoie de implicarea tuturor!

Art. 286 Încălcarea regulilor de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice

(3) Comercializarea băuturilor alcoolice în modul și în locurile interzise de Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale (3000-4500 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale (4500-9000 lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 150 la 300 de unități convenționale (7500-15.000 lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Art. 355. Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice și apariția în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool

(1)Consumul de băuturi alcoolice pe străzi, pe stadioane, în scuaruri, în parcuri, în toate tipurile de transport în comun și în alte locuri publice unde consumul de băuturi alcoolice nu este permis de autoritățile administrației publice locale se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități convenționale (150-300 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.