Acasă Autorități publice Iluminatul public în municipiul Edineț

Iluminatul public în municipiul Edineț

de ASUM
854 vizualizări

În una din solicitările noastre, Primăria municipiului Edineț ne-a anunțat că orașul nostru este iluminat în proporție de 50%. După părerea noastră, pentru a se asigura în mod egal acest serviciu tuturor locuitorilor, 50% înseamnă că un stâlp este asigurat cu lumină și următorul nu, ș.a.m.d., doar că realitatea nu e chiar așa.

Ni se mai comunică faptul că în anul 2018 s-a construit și asigurat iluminatul public pe 13 străzi (M. Eminescu, Korarov, Tkacenko, Al. Mateevici, B. P. Hajdeu, V. Alecsandri, E. Sîrbu, Ion Creangă, Renașterii, M. Kogălniceanu, Trandafirilor, Livezilor, M. Cibotaru) și anul 2019 – 4 străzi (Pescarilor, Dacia, N. Gogol, I. Soltis), iar în 2020 – nu ni s-a spus care străzi, de unde deducem că nici o stradă?

Orașul Edineț are 2128 stâlpi de iluminat dintre care asigurați cu lumină cca 1621 bucăți.

Despre firma care se ocupă de iluminatul public – nici vorbă. Nu am aflat numele acesteia. La fel cum nu ni s-a spus nici programul de iluminare publică de care putem beneficia în fiecare anotimp, precizându-ni-se doar că în sărbătorile de iarnă și de Paște iluminatul public este asigurat toată noaptea. Așa o fi? Suntem în sărbătorile de iarnă totuși… Să nu mai amintim că la ultima ședință publică s-a pus în discuție transmiterea reţelelor de iluminare stradală a municipiului Edineţ Întreprinderii Municipale „Direcţia de Producţie a Gospodăriei Locativ-Comunale Edineţ”. Având în vedere că accesul la ședință nu a fost asigurat în situația pandemică și nu doar, mai multe detalii despre cele discutate nu cunoaștem.

Astăzi avem 38 străzi care beneficiază de iluminat public în proporție de 100%, dar din păcate nu si s-a spus care sunt acestea și 12 străzi iluminate parțial.

Iluminatul public construit în 2012-2013 sunt dotate cu leduri tip JKU-150 cu vapori de sodiu de 150W, care treptat sunt înlocuite cu LED-50W. Cele construite în 2017-2019 sunt asigurate direct cu LED-50W.

Costul de achiziție comunicat pentru un LED-50W este de 400-500 lei, iar pentru demontarea unui corp de iluminat vechi este de 150-200 lei. Cam scump, zicem noi…

Sărbători luminate să aveți!

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.