Acasă Autorități publice Situația dramatică a tarifelor la apă potabilă

Situația dramatică a tarifelor la apă potabilă

de ASUM
640 vizualizări

Vineri 18 decembrie a avut loc o nouă ședință a Consiliului Local al Cetățenilor (CLC). Subiectul abordat a fost tariful la apă potabilă în mun. Edineț și factorii care contribuie la formarea acestuia. În primul rând ar fi de menționat că foarte puțini cetățeni au participat (!!!), ceea ce denotă nepăsarea localnicilor pentru problema dată!

Explicațiile pe larg oferite de directorul Î.M. Apă-Canal Edineț, dl Vitalie Sorocan, arată cât de dramatică este situația întreprinderii. Într-o comunitate responsabilă, în care toți avem pretenții, rolurile și atribuțiile trebuie împărțite și asumate, atât ca instituții, cât și ca cetățeni. După opinia dlui Sorocan, 50% din responsabilitate privind calitatea apei revine primăriei, 30% ține de întreprinderea ”Apă Canal Edineț” și 20% aparține de cetățeni.

Privită per ansamblu, problema tarifului la apă este destul de întortocheată, cu multe tăișuri, lacune legislative, unde cei responsabili sunt într-o căutare continuă de oportunități de dezvoltare și identificare de soluții.

De exemplu, pentru primărie un impediment constituie forma de organizare actuală – Î.M. în loc de S.A., cea din urmă permițând accesarea mai ușoară a unor credite bancare, bani care ar fi folosiți pentru dezvoltarea serviciului public de apă și canalizare, dar probabil dobânzile bancare ar fi incluse în tariful apei.

Pentru Apă-Canal Edineț cele mai importante probleme constituie pierderile de apă care provin din diferite surse, începând cu blocurile locative unde se înregistrează furturi de apă până la rezervoarele de acumulare care au mereu au fisuri și necesită lucrări de întreținere costisitoare. Uzura rețelelor este una foarte mare – 300%. Țevile au în mod normal o durată de viață de 15 ani, iar cele existente la Edineț au fost instalate acum 50 ani! Există cca 10 sectoare în oraș care sunt amplasate îndeosebi la periferie, unde traseul rețelelor este foarte vechi și respectiv sunt greu de identificat. În acest caz s-a propus ca în fiecare an să fie construită câte un segment nou de rețea de apă. Singura sursă de venituri a întreprinderii care acoperă cele 40% din volumul total de pierderi de apă sunt obținute prin prestarea serviciilor auxiliare cu excavatoare și alte utilaje.

O altă problemă a întreprinderii ar fi consumul foarte mare de energie electrică pentru pomparea apei. În acest caz de iau în calcul găsirea unor soluții care să diminueze costurile la energie, posibile stații fotovoltaice sau alte soluții identificabile pe parcurs.

Încasarea datoriilor este o altă problemă. Cei cca 380.000 lei rezultă din neachitarea serviciilor pentru apă și canalizare de cetățeni, (în medie 1-2 luni restanțe) unde o familie consumă în medie 3,5 m3/lună.

În ceea ce privește cetățenii – În acest sens, în viitorul apropiat se intenționează înființarea asociațiilor de locatari în toate blocurile locative și montarea apometrelor individuale cu cip.

O altă măsură este responsabilizarea cetățenilor, întrucât foarte multe persoane aruncă resturi și gunoaie în chiuvetă și WC, ceea ce duce la înfundarea țevilor. Desfundarea țevilor/canalelor și spălarea lor, solicitată ulterior de cetățeni necesită resurse ale întreprinderii, care și așa ar fi limitate, respectiv consum de apă tehnologică, resurse umane, ș.a.

Pentru susținerea activității întreprinderii ca și alte soluții propuse ar fi impunerea unei taxe modice de cca 5 lei/lună/familie pentru deservirea rețelelor (după modelul preluat din Chișinău) ca prestare serviciu auxiliar.

Totuși s-a constatat că această calitatea proastă a apei este doar în zona șos. Bucovinei din mun. Edineț, în zona centrală a municipiului aceasta nu există.

În momentul de față modificarea tarifului la apă potabilă ”se împiedică” de Planul de investiții, procedură obligatorie care încă nu este făcută, fiind preconizată abia pentru ianuarie 2021! Planul nu a fost inclus pe lista subiectelor de pe ordinea de zi pentru că nu există ședințe, dar nici nu a fost făcut! De parcă nu s-ar putea cere o ședință ad-hoc de îndată ce este gata elaborat, mai ales că apa este un subiect de interes local major, în care este vizată sănătatea atâtor cetățeni! După părerea noastră puțină organizare și determinare n-ar strica. O operațiune care a început în octombrie 2019 și nu are succes să fie încheiată în acest an. Tot dl Sorocan afirmă că nu înțelege de ce Consiliul municipal nu a votat propunerea de modificare a tarifului înaintată de dumnealui în octombrie 2019? Poate ar trebui să ne întoarcem în timp și să ne răspundă domnii consilieri ai municipiului?! O nebuloasă totală…

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.