Cetățenii sunt îndemnați să apeleze la numărul de urgență 112 pentru a sesiza cazuri de arderi a frunzelor și a altor resturi vegetale.
Indignarea celor implicați în educarea populației privind utilizarea eficientă a frunzelor de toamnă este evidentă, atâta timp cât oamenii nu ascultă de sfaturile primite privind valorificarea naturală a frunzelor și interzicerea arderii acestora.
Omul a fost de mic obișnuit să dea foc la frunze toamna. Câți dintre noi nu am participat sau asistat la arderea frunzelor și crengilor când eram mici sau mai tineri? În prezent legile și cerințele privind protecția mediului s-au dezvoltat și noi trebuie să ne adaptăm, schimbând-ne comportamentul. În unele cazuri e mai greu să schimbi un comportament ce s-a înrădăcinat de atâția ani, așa că atunci se apelează la lege, cu toate că multe dintre ele sunt cam ”strâmbe”.
Cum privesc unii cetățeni mai sceptici aceste măsuri? – Pai dacă pentru arderea unei grămezi de frunze este îndemnat să sune la 112, pentru arderea gunoiului de la depozitul de deșeuri care de altfel e ilegal nu ar trebui sunat la același număr de urgență?! Acolo nu ne pune nimeni viața și sănătatea în pericol? Ne întrebăm unde sunt oamenii legii care ar trebui să monitorizeze periodic orașul și să prevină pericolul unor eventuale incendii, mai ales acum pe timp de toamnă?
ASUM susține orice activitate pentru păstrarea unui mediu înconjurător sănătos, dar să nu uitam că fiecare dintre noi este responsabil de propriile acțiuni și de consecințele acestora.