Acasă Drepturi și libertăți fundamentaleDreptul la învățătură Concurs activism civic pentru locuitorii din Edineț

Concurs activism civic pentru locuitorii din Edineț

de ASUM
695 vizualizări

Am pus această imagine care de altfel reprezintă coperta unei cărți recent primite și care ne vine ca mănușă la problema actuală din municipiul Edinet (și nu doar), și anume implicarea cetățenilor în viața comunității.

Din ziua în care A.S.U.M. a organizat evenimentul ”Marș pentru apă potabilă” ca o continuitate la demersurilor noastre pentru apa potabilă și la care au participat conform programului un număr de persoane cât degetele de la o mână (!!!) din cele 54 care s-au declarat interesate în mediul online, iar altele s-au scuzat că sunt la muncă, unde numărul polițiștilor a fost mai mare decât numărul participanților, iar numărul distribuirilor și ”inimioarelor” primite a fost la fel de mare,  ne-am pus să studiem mai profund cauzele lipsei de implicare a edinețenilor noștri în rezolvarea problemelor locale. După cum spuneam, cartea primită a venit ca un semn de la Dumnezeu…

Primul instinct a fost să-i mustrăm dur în mediul online… dar nu asta e soluția…

Am identificat atunci câteva posibile cauze precum frica de autorități, comoditatea sau nepăsarea față de propriile probleme (deși în mediul online toți se plâng de diverse alte probleme, inclusiv cea a apei), timiditatea de a-și exprima în stradă opinia… Surprinzător este că în cartea respectivă am găsit răspuns la întrebarea noastră, și anume care este cauza pasivității moldovenilor în a se implica în viața civică, un răspuns care de altfel nici prin minte să ne fi trecut până atunci.

De curând, pe platforma Zoom a avut loc prima ședință a A.O. ”Centrul de dezvoltare comunitară integrată”, unde subiectul discutat a fost reanimarea Consiliului Local al Cetățenilor în vederea implementării a două proiecte – ”Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în municipiul Edineț” și altul ce ține de implicare activă a cetățenilor în procesul de realizare a lucrărilor planificate.

Găsim oportun pe această cale de a vă aduce la cunoștință concursul de selecție a celor mai activi 14 cetățeni pentru cele 14 sectoare ale municipiului Edinet, persoane care vor deveni membrii Consiliului Local al Cetățenilor. Principalele criterii de selecție sunt dorința de implicare și învățare, și evident primul venit-primul servit! Reprezintă de asemenea interes persoanele cu studii în domeniul tehnic. Persoanele interesate pot lasă un mesaj mai jos care va fi transmis rsponsabililor. Fii un cetățean și nu un simplu locuitor! 🙂

Alte articole

Lasă un comentariu

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.