Acasă Autorități publice Majoritatea grădinițelor din mun. Edineț nepregătite pentru redeschiderea anului educațional

Majoritatea grădinițelor din mun. Edineț nepregătite pentru redeschiderea anului educațional

de ASUM
1084 vizualizări

Conform punctului 10 din Hotărârea nr. 21/24.07.2020 s-a aprobat Instrucțiunea de pregătire pentru redeschiderea și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie, doar că grădinițele din municipiul Edineț (”Fulgușor”, ”Foișor”, Grădinița nr. 3 și 4) sunt cam nepregătite!

Relansarea procesului educațional a fost aprobat de Primăria Municipiului Edineț începând cu data de 3 septembrie, dar se pare că unele grădinițe întâmpină dificultăți în a se conforma pentru redeschidere, deși au avut suficient timp pentru pregătire din 24 iulie. Conform Hotărârii Guvernului  acestea trebuie să respecte o serie de cerințe și să depună un Raport de autoevaluare (le puteți consulta aici), în urma căruia să primească aprobarea ANSP și a ANSA Edineț.

Din cele 6 grădinițe ce aparțin de mun. Edineț, doar 2 au fost deschise, culmea, tocmai cele din mediul rural – satul Alexăndreni și satul Gordineștii Noi. Bravo lor! Cum au reușit acestea două să se conformeze instrucțiunilor și să obțină aprobarea, iar cele 4 grădinițe de la oraș rămân codașe – este o enigmă. Ce au făcut până acum directorii de grădinițe și cum s-au pregătit pentru începerea anului educațional?! Iarăși o enigmă.

Și chiar pe bună dreptate că părinții își pot manifesta nemulțumirile care cresc de la o zi la alta. Familii ”normale” sau monoparentale, părinți care trebuie să meargă la muncă dar din cauza lipsei unui îngrijitor pentru copil sunt nevoiți să găsească tot felul de soluții individuale – fie să stea acasă renunțând la muncă, să apeleze la vecini, pentru că da, nu toată lumea are bunici sau posibilități financiare pentru bonă!

Când și cum își vor relua copiii dreptul la educație în grădinițele din mun. Edineț? De ce tărăgănează lucrurile și cine se face vinovat pentru asta? Răspunsuri pe care noi, A.S.U.M, dorim să le aflăm de la cei responsabili.

Informativ vă prezentăm și situația în unele raioane din nordul țării cu privire la data aprobată pentru redeschiderea grădinițelor:

Fălești, Rîșcani, Drochia – începând cu 1 septembrie

Edineț – începând cu 3 septembrie

Ocnița – începând cu 8 septembrie

Dondușeni – începând cu 10 septembrie

Briceni – nici o decizie în acest sens…

Nu știm însă dacă acestea au reînceput activitatea educațională așa cum au decis sau realitatea se prezintă la fel ca în mun. Edineț.

Alte articole

Acest website folosește cookieurile pentru o experiență mai bună. Găsiți mai multe informații pe situl nostru în secțiunea dedicată. Pentru navigare, vă rugăm să vă exprimați acceptul. Accept Află mai multe.